Een cultuurprikkel voor iedereen

Een cultuurprikkel voor iedereen


Schepen Bart Vandekerckhove blijft cultuur toegankelijk maken voor iedereen

Het uitgebreide vrijetijdsaanbod in Middelkerke is wellicht één van de grootste troeven van de bruisende kustgemeente. Een goedgevulde evenementenkalender, een uitgestrekt duinengebied, het gegarandeerde plezier van strand en zee en een sterke horecasector maken dat in Middelkerke altijd wel iets te beleven valt. Minder traditioneel, maar daarom niet minder interessant is het cultuuraanbod dat de gemeente Middelkerke sinds 2005 onafgebroken samenstelt. Cultuurschepen Bart Vandekerkhove is rasechte Middelkerkenaar en volksjongen. “Iedereen prikkelen met cultuur” is zijn simpele, maar duidelijke beleidslijn. De schepen blikt vooruit en licht zijn cultuurbeleid aan de vooravond van een nieuw cultuurseizoen toe.

“Op 7 oktober gaat cultuurseizoen nummer 12 van start met een optreden van Jean Blaute, Jean-Marie Aerts en Eric Melaerts. Daarna volgen nog een 25-tal voorstellingen waarbij Vlaanderens grootste cultuurtalent een podium krijgt in Middelkerke. Dat is maar één instrument om iedereen te prikkelen met cultuur”, steekt cultuurschepen Bart Vandekerkchove enthousiast van wal.


Spannender dan televisie

“Cultuur heeft de naam voor een speciaal publiek te zijn, maar dat klopt helemaal niet, volgens mij. Een theateravond is volgens mij meeslepender als een avond voorgekauwde televisie.

Echte acteurs die dicht op je vel zitten, wat is er mooier?

Middelkerke heeft trouwens een uitstekende theaterreputatie, we huisvesten immers drie volwaardige amateurgezelschappen en ook die mogen hun producties in onze zalen tonen.

Ook zij maken deel uit van ons brede cultuuraanbod.

Dat zette mij er trouwens toe om, samen met mijn dienst, maatregelen te treffen om cultuur nog toegankelijker te maken voor iedereen uit onze gemeente en omstreken.”


Laagdrempelige kwaliteit, dichtbij en niet duur

“Vlaanderen kent zoveel cultuurkwaliteit: sterke theatergezelschappen, goudeerlijke muzikanten, lokale en creatieve kunstenaars en prachtige kindertheatermakers en die komen allemaal langs in onze cultuurzalen.

Dat is iets waar we trots op mogen zijn, daarenboven zorgen we dat dit aanbod heel toegankelijk is voor inwoners, vakantiegangers en tweede verblijvers.

Cultuur is in Middelkerke altijd hoogstaand, niet ver en niet duur, want onze ticketprijzen nemen geen grote hap uit het gezinsbudget”, vervolgt Bart, die sinds 2014 cultuurschepen is.

“Ik bleef, sinds mijn aanstelling, met succes ijveren voor die democratische formule van sterke kwaliteit voor schappelijke tarieven.”


Speciale acties voor specifieke doelgroepen

“Om aan te tonen dat iedereen zich kan amuseren bij een cultuurvoorstelling werkten we voor dit seizoen enkele gerichte acties uit. Ons aanbod heeft voorstellingen die heel interessant zijn voor specifieke doelgroepen.

Voor ‘Wedding Day’ van Lieve Blancquaert (13 november) kunnen leden van erkende Middelkerkse vrouwenverenigingen blijvend tickets aan gunsttarief boeken.

Dat kunstje herhalen we ook voor De Vaginamonologen 2.0 (woensdag 14 december).”

Leden van erkende Middelkerkse sportverenigingen kunnen dan weer voordelig naar de komedie ‘Flandrien’ (2 februari in De Zwerver, Leffinge), een verhaal dat de koers gebruikt als kapstok voor de zoektocht naar ultiem levensgeluk.”


Cultuur tot bij de mensen brengen

Je hoeft niet altijd naar een zaal te gaan om cultuur mee te maken.

‘Vadroei’ is concept waar we cultuur tot bij de mensen brengen.

We sluiten aan bij bestaande waardevolle evenementen en zorgen er voor een aparte prikkel.

Op de laatste Tempeliersfeesten in Slijpe maakten we een slapstickfilm in ridderthema.

Een fijne aanvulling op het evenement waar het publiek wild van was.

In de toekomst volgen nog dergelijke initiatieven.”


Aanbod voor kinderen: op school en in vrije tijd.

“Studies tonen aan dat de cultuurmicrobe hardnekkig blijft zitten wanneer je als kind op regelmatige basis in contact komt met cultuur.

Ons kinder- en educatief aanbod is dus een heel belangrijke factor van onze werking.

Naast de vier familievoorstellingen in de schoolvakanties stellen we een uitgebreid schoolaanbod samen.

Iedere graad van het lager onderwijs komt drie keer per schooljaar langs voor een workshop, theatervoorstelling of een film.

De kruisbestuiving met mijn andere bevoegdheden, jeugd en onderwijs werken op die manier versterkend.

We koppelen aan onze familievoorstellingen ook altijd een workshop zodat die namiddag een totaalbeleving wordt.

En denk niet dat je dan een smak geld kwijt bent. Je betaalt voor een familievoorstelling maximaal € 6.”


Vroegboektarief: ook online

“Onze kaarten kun je vanaf dit seizoen ook online kopen.

Nog een maatregel om mensen gemakkelijker tot bij het cultuuraanbod te krijgen.

En nog tot 7 oktober vallen alle tickets onder het vroegboektarief, dat betekent dat je voor de meeste volwassenvoorstellingen slechts € 10 betaalt.

Ik blijf erbij: ons cultuuraanbod is niet te missen, toegankelijk, niet duur en van hoge kwaliteit en als het aan mij ligt zal dat nog jaren zo zijn.”


Voor een volledig overzicht van het Middelkerkse cultuuraanbod surf je naar www.cultuur.middelkerke.be
Laat je stem horen & word lid van Open Vld

OpenVld Middelkerke - mariodeclerck@telenet.be